Kwasy omega – 3 zyskały dużą popularność za sprawą Eskimosów, którzy to pomimo, że nie jedzą owoców ani warzyw bardzo rzadko zapadają na choroby nowotworowe, serca, a także alergie. Tajemnicą ich zdrowia okazała się dieta zawierająca dużą ilość kwasów omega – 3.
Kwasy te wywodzą się z grupy kwasów tłuszczowych, które nazywa się niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Są to takie kwasy, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, co oznacza, że musimy je regularnie dostarczać wraz z substancjami spożywczymi.
Źródłem tych kwasów są przede wszystkim tłuste ryby morskie oraz orzechy włoskie, nasiona soi, lnu i rzepaku. Niestety większość europejczyków po ryby sięga niezwykle rzadko lub wcale. Odbija się to niekorzystnie na naszej kondycji psychicznej oraz fizycznej. Dietę można jednak wzbogacić stosując suplementy omega-3.
Zapotrzebowanie dzienne na kwasy omega – 3 to 1 – 1,5 g. Aby zaspokoić to zapotrzebowanie powinniśmy dwa razy w tygodniu zjeść porcję ryby. W Polsce niestety spożycie ryb jest bardzo niskie.