Kontrola piłki wydaje się nie być wielkim wysiłkiem. Jednak za tą pozornie łatwą umiejętnością kryją się tysiące godzin treningu, często już od bardzo młodego wieku. Piłkarzom wolno przyjmować piłkę każdą częścią ciała, z wyjątkiem rak i dłoni. „Gaszenie” jest techniką polegającą na spowolnieniu poruszającej się piłki częścią ciała, by następnie nogą przejąć nad nią kontrolę. Wysokie piłki mogą być przyjmowane klatka piersiową, udem lub na głowę. Przy niskiej piłce najlepiej jest użyć stopy-wnętrza buta lub podbicia. Piłkę tocząca się po boisku można zatrzymać podeszwą buta-jest to technika zwana sklepieniem.

Gdy zawodnicy są w posiadaniu piłki maja wówczas wiele możliwości: mogą biec z piłka, dryblować, podać dalej, strzelać lub osłaniać piłkę. Osłaniający zawodnik musi uważać, by nie pociągnąć lub nie wpaść na przeciwnika. Podania mogą być wykonywane także poprzez odbicie piłki klatka piersiową lub głową. Najpopularniejszym i najdokładniejszym podaniem jest podanie wnętrzem lub bokiem stopy-pozwala ono zagrać delikatnie i z wielka precyzją. Przy dalszych podaniach zawodnicy zazwyczaj używają podbicia. Podbicia można także używać przy wysokim podbijaniu piłki w powietrze.