ZDROWE JEDZONKO

Idąc z duchem czasu i odpowiadając na Wasze oczekiwania postanowiłam poszerzyć blog Miss Joga o kolejną kolumnę a mianowicie Zdrowe Jedzonko. Ja specjalizuję się w jodze, ale wiem, że pasją wielu z Was jest gotowanie potraw nie tylko zdrowych, ale i łatwych oraz przede wszystkim pysznych. Jedzenie jest niezmiernie ważne w życiu jogina, gdyż to co jemy albo nam daje siłę i energię do życia albo nam ją zabiera.  Na szczęście w dobie ekspansji konserwantów i tzw. junk food, jest jeszcze wiele ludzi, którzy mają świadomość zdrowego odżywiania się. Pożywne i dobre jakościowo jedzenie wcale nie musi być drogie i Bóg wie jak wyszukane. 

Dlatego zapraszam wszystkich chętnych do podzielenia się sprawdzonymi przepisami, które to będę umieszczała w nowej zakładce na głównej stronie. Jeśli masz taką możliwość, to załącz także zdjęcie potrawy, abyśmy wiedzieli jak wygląda ona docelowo. Propozycje wysyłacie na adres missjogapl@gmail.com w tytule zdrowe jedzonko :)
Miłego weekendu
Miss Joga

Na zdjęciu: Jogurt naturalny, borówka amerykańska i świeża bazylia, deser palace lizać ;)

MOTTO NA DZIŚ: „Jesteś tym czym jesz, więc nie bądź szybki, tani ani sztuczny”


SZYBKO SŁODKIE

Generalnie gotowanie i pieczenie zdecydowanie nie jest moją mocną stroną, cóż tak czasami bywa. Więc kiedy usłyszałam od Jacka i Sylwii o super cieście, zdrowym, czekoladowym, bez cukru i do tego jeszcze banalnym w przygotowaniu (co nie ukrywam było kluczowym argumentem za 😉) to poprosiłam o przepis. Jacek prowadzi bloga dla ludzi aktywnych fizycznie endutrition.pl i często zamieszcza tam smaczne  w przyrządzeniu posiłki oparte na kuchni Paleo. No i oczywiście z przyjemnością podzielił się swoją wiedzą 😊🙏


A zatem co potrzebujemy do naszego super ciasta?
2 puszki czerwonej fasoli (około 400 g)
3 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady min 60% kakao
2 łyżki kakao
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu migdałowego
garść rodzynek lub żurawiny

Wszystko blendujemy na gładką masę!
Fasolkę zanim wrzucimy do miski odcedzamy na sitku a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją na samym końcu, ponownie wszystko mieszając. Następnie nasze czekoladowe cudo przelewamy na blachę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na max 50 minut, po czym zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
To chyba najprostsze, najszybsze, najbardziej czekoladowe, ale przede wszystkim najzdrowsze ciasto jakie znam.
Szybko, słodko i na temat.
Polecam
Miss Joga
ps. Na koniec kuchnia, bluzka i podłoga będzie troszku „uwalona” w czekoladzie, ale ciasto po prostu wymiata!




AWOKADO



A dzisiaj na blogu koktail z cyklu zdrowe jedzonko :) Banalnie prosty, szybki i syty przepis na śniadanie bez chleba, ale za to z dużą dawką energii :) Głównym bohaterem będzie Awokado (zawiera dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a także jest dobre na oczy, ponieważ  jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna)
Mamy 2 opcje:
1. 1 dojrzałe awokado, szklanka mleka (może być sojowe, bez laktozy lub takie jak lubisz) i 1 łyżka miodu
2. 3 awokado, 300 ml mleka, 3 obrane i zamrożone wcześniej banany, jeśli masz to szczypta nasion Chia do posypania na wierzch - to już przepis dla całej rodziny łącznie będzie ok 1 litr koktajlu :)
Całość w obydwu przypadkach porządnie zmiksować w blenderze na gęstą masę i od razu wypić, ponieważ szybko brązowieje. Nasz organizm będzie miał niezbędne witaminy a my poczujemy się lekko i przyjemnie. Szczerze polecam, bo naprawdę pyszne :)
Słonecznej soboty
Miss Joga
MOTTO NA DZIŚ: „Nie to, co jest pod choinką, jest najważniejsze, a to kto jest wokół niej”MO


PYSZNIE



Piękna słoneczna niedziela więc czas na coś zdrowego. Może cocktail? Banan z truskawkami i małą ilością mleka, co Ty na to? Wolisz bardziej słodki dodaj 2 łyżeczki ciemnego cukru, wolisz bardziej gęsty dodaj konkretną gałkę ulubionych lodów. Wszystko wrzucasz do blendera, mieszasz i gotowe. Czas przygotowania 3 minuty. Wygląda pysznie, smakuje jeszcze lepiej, syty i naturalny. Nic dodać, nic ująć, no może listek mięty do ozdoby;)

MOTTO NA DZIŚ: „Życie nie staje się łatwiejsze. To Ty stajesz się silniejszy”

PYSZNIE 2

Ostatnie "Pysznie" z truskawkami  było słodkie i orzeźwiające. Dzisiejsze  jest równie zdrowe, ale także syte i zielone! Zawsze kiedy widziałam koktajle w kolorze trawy, wydawało mi się, że moje kubki smakowe podejdą do sprawy z lekką nieśmiałością. A tu proszę: 0,5 litra napoju aloesowego, szklanka wody mineralnej, garść świeżego szpinaku, banan, jabłko i pół wyciśniętej cytryny ( może być cała) ,  wszystko wrzucamy do blendera, oczywiście owoce należy wcześniej pokroić ;) I tak to Moi Drodzy mamy gotowy zdrowy napój, który po dodatkowym schłodzeniu w lodówce jest po prostu wy- śmie- ni- ty na upały. Prosty i szybki w przygotowaniu, niedrogi i z masą witamin, czyli taki jaki lubię najbardziej :)
Smacznego
Miss Joga
MOTTO NA DZIŚ: „Szafa kobiety jest jak lekarstwo, a na zdrowiu nie ma co oszczędzać” 


Przepis Klaudii Kopczyńskiej:
Jako, że sezon jesienny to u nas królują zupy z warzyw korzeniowych. Gotowanie to moja wielka pasja więc dzisiaj:

KREM Z BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM :)

Składniki:

1kg buraków, najlepiej podłużnych bo mają intensywniejszy smak i są bardziej soczyste

1 puszka mleka kokosowego naturalnego ( bez czegokolwiek innego w składzie poza mlekiem kokosowym i ewentualnie wodą)

2 cm imbiru

2 duże ząbki czosnku
6 liści kafiru lub otarta skórka z limonki
1 łyżka oleju kokosowego
Słodka śmietana lub serek maskarpone lub ricotta
Płatki chili
Sól

Wykonanie:
Buraki umyte i zawinięte w folii aluminiowej pieczemy w piekarniku do miękkości.
Na oleju kokosowym lekko podsmażamy imbir i czosnek, uważając aby czosnek nie zbrązowiał.
Następnie dodajemy upieczone buraki pokrojone na mniejsze kawałki i dusimy kilka minut aby połączyły się smaki. W międzyczasie w garnku gotujemy mleko kokosowe z liśćmi kafiru i 2 szklankami wody.
Łączymy wszystko razem. Miksujemy, doprawiamy solą. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wodę.
Podajemy z odrobiną śmietany/mascarpone/ricottą, posypane płatkami chili.
Oryginał przepisu pochodzi z blogu Jadłonomia. 


Dziękuję Klaudia i pozdrawiam
Miss Joga



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz