Idąc z duchem czasu i odpowiadając na Wasze oczekiwania postanowiłam poszerzyć blog Miss Joga o kolejną kolumnę a mianowicie Zdrowe Jedzonko. Ja specjalizuję się w jodze, ale wiem, że pasją wielu z Was jest gotowanie potraw nie tylko zdrowych, ale i łatwych oraz przede wszystkim pysznych. Jedzenie jest niezmiernie ważne w życiu jogina, gdyż to co jemy albo nam daje siłę i energię do życia albo nam ją zabiera. Na szczęście w dobie ekspansji konserwantów i tzw. junk food, jest jeszcze wiele ludzi, którzy mają świadomość zdrowego odżywiania się. Pożywne i dobre jakościowo jedzenie wcale nie musi być drogie i Bóg wie jak wyszukane.

Dlatego zapraszam wszystkich chętnych do podzielenia się sprawdzonymi przepisami, które to będę umieszczała w nowej zakładce na głównej stronie. Jeśli masz taką możliwość, to załącz także zdjęcie potrawy, abyśmy wiedzieli jak wygląda ona docelowo. Propozycje wysyłacie na adres missjogapl@gmail.com w tytule zdrowe jedzonko :)
Miłego weekendu
Miss Joga
Na zdjęciu: Jogurt naturalny, borówka amerykańska i świeża bazylia, deser palace lizać ;)
MOTTO NA DZIŚ: „Jesteś tym czym jesz, więc nie bądź szybki, tani ani sztuczny”
SZYBKO SŁODKIE
Generalnie gotowanie i pieczenie zdecydowanie nie jest moją mocną stroną, cóż tak czasami bywa. Więc kiedy usłyszałam od Jacka i Sylwii o super cieście, zdrowym, czekoladowym, bez cukru i do tego jeszcze banalnym w przygotowaniu (co nie ukrywam było kluczowym argumentem za 😉) to poprosiłam o przepis. Jacek prowadzi bloga dla ludzi aktywnych fizycznie endutrition.pl i często zamieszcza tam smaczne w przyrządzeniu posiłki oparte na kuchni Paleo. No i oczywiście z przyjemnością podzielił się swoją wiedzą 😊🙏
A zatem co potrzebujemy do naszego super ciasta?
• 2 puszki czerwonej fasoli (około 400 g)
• 3 jajka
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady min 60% kakao
• 2 łyżki kakao
• 2 dojrzałe banany
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• kilka kropel aromatu migdałowego
• garść rodzynek lub żurawiny
Wszystko blendujemy na gładką masę!
Fasolkę zanim wrzucimy do miski odcedzamy na sitku a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją na samym końcu, ponownie wszystko mieszając. Następnie nasze czekoladowe cudo przelewamy na blachę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na max 50 minut, po czym zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
To chyba najprostsze, najszybsze, najbardziej czekoladowe, ale przede wszystkim najzdrowsze ciasto jakie znam.
Szybko, słodko i na temat.
Polecam
Miss Joga
ps. Na koniec kuchnia, bluzka i podłoga będzie troszku „uwalona” w czekoladzie, ale ciasto po prostu wymiata!
AWOKADO

Mamy 2 opcje:
1. 1 dojrzałe awokado, szklanka mleka (może być sojowe, bez laktozy lub takie jak lubisz) i 1 łyżka miodu
2. 3 awokado, 300 ml mleka, 3 obrane i zamrożone wcześniej banany, jeśli masz to szczypta nasion Chia do posypania na wierzch - to już przepis dla całej rodziny łącznie będzie ok 1 litr koktajlu :)
Całość w obydwu przypadkach porządnie zmiksować w blenderze na gęstą masę i od razu wypić, ponieważ szybko brązowieje. Nasz organizm będzie miał niezbędne witaminy a my poczujemy się lekko i przyjemnie. Szczerze polecam, bo naprawdę pyszne :)
Słonecznej soboty
Miss Joga
MOTTO NA DZIŚ: „Nie to, co jest pod choinką, jest najważniejsze, a to kto jest wokół niej”MO
PYSZNIE

MOTTO NA DZIŚ: „Życie nie staje się łatwiejsze. To Ty stajesz się silniejszy”
PYSZNIE 2
Ostatnie "Pysznie" z truskawkami było słodkie i orzeźwiające. Dzisiejsze jest równie zdrowe, ale także syte i zielone! Zawsze kiedy widziałam koktajle w kolorze trawy, wydawało mi się, że moje kubki smakowe podejdą do sprawy z lekką nieśmiałością. A tu proszę: 0,5 litra napoju aloesowego, szklanka wody mineralnej, garść świeżego szpinaku, banan, jabłko i pół wyciśniętej cytryny ( może być cała) , wszystko wrzucamy do blendera, oczywiście owoce należy wcześniej pokroić ;) I tak to Moi Drodzy mamy gotowy zdrowy napój, który po dodatkowym schłodzeniu w lodówce jest po prostu wy- śmie- ni- ty na upały. Prosty i szybki w przygotowaniu, niedrogi i z masą witamin, czyli taki jaki lubię najbardziej :)
Smacznego
Miss Joga
Miss Joga
MOTTO NA DZIŚ: „Szafa kobiety jest jak lekarstwo, a na zdrowiu nie ma co oszczędzać”
Przepis Klaudii Kopczyńskiej:
KREM Z BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM :)
1kg buraków, najlepiej podłużnych bo mają intensywniejszy smak i są bardziej soczyste
1 puszka mleka kokosowego naturalnego ( bez czegokolwiek innego w składzie poza mlekiem kokosowym i ewentualnie wodą)
2 cm imbiru
2 duże ząbki czosnku
6 liści kafiru lub otarta skórka z limonki
1 łyżka oleju kokosowego
Słodka śmietana lub serek maskarpone lub ricotta
Płatki chili
Sól
Wykonanie:
Buraki umyte i zawinięte w folii aluminiowej pieczemy w piekarniku do miękkości.
Na oleju kokosowym lekko podsmażamy imbir i czosnek, uważając aby czosnek nie zbrązowiał.
Następnie dodajemy upieczone buraki pokrojone na mniejsze kawałki i dusimy kilka minut aby połączyły się smaki. W międzyczasie w garnku gotujemy mleko kokosowe z liśćmi kafiru i 2 szklankami wody.
Łączymy wszystko razem. Miksujemy, doprawiamy solą. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wodę.
Podajemy z odrobiną śmietany/mascarpone/ricottą, posypane płatkami chili.
Oryginał przepisu pochodzi z blogu Jadłonomia.
Dziękuję Klaudia i pozdrawiam
Miss Joga
Miss Joga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz