sobota, 4 października 2014

LUNCH

Świadomość zdrowego żywienia ma na dzień dzisiejszy już praktycznie każdy więc nie będę pisać o tym co powinniśmy jeść ani o tym czego na pewno nie. Natomiast chciałam wspomnieć , że

 „ Jemy po to żeby żyć, a nie żyjemy po to żeby jeść”. 

To co spożywamy albo daje nam energię  do pracy albo nam ją zabiera, zawsze mamy wybór. Zgodnie z filozofią jogi to co jemy ma wpływ na esencje naszego umysłu, a odpowiednie dla nas potrawy wspomagają nasz intelekt oraz dobrą pamięć. 
Przypomnij sobie kiedy ostatni raz w Twoich posiłkach było:
Ziarno - kukurydza, jęczmień, pszenica, niełuskany ryż, owies,kasze, quinoa
Białko - rośliny strączkowate, orzechy, pestki
Owoce- świeże, suszone, w postaci świeżych soków
Warzywa - wszystkie warzywa liściowe, korzenne, strączkowe, bulwy i dyniowate
Naturalne słodycze- miód, melasa, syrop z agawy, syrop klonowy 
Nikogo nie namawiam do zmiany swoich przyzwyczajeń żywieniowych tylko nadmieniam w co możemy je wzbogacić. Nawet jeżeli niektóre produkty nie są dla nas atrakcyjne smakowo, to siła i potęga przepisów w internecie ze zdrowym i smacznym jedzeniem jest moim zdaniem porażająca. Pozytywnie oczywiście:) I znowu wybór należy tylko do Ciebie.
Hinduscy jogini wierzą ,że jesteśmy tym co jemy  i że jedzenie które spożywamy odzwierciedla poziom naszej mentalnej i duchowej czystości. 

 A Ty? Jakie masz plany na dzisiejszy lunch?
 Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza